Rūpes par prāta spējām ir svarīgas un tām ir vērts pievērst īpašu uzmanību. Profilaktiski mūsu smadzenēm par labu nāk veselīgs un sabalansēts uzturs, regulāras un mērenas fiziskās aktivitātes, kvalitatīvs miegs, kā arī ikdienas stresa un neveselīgu ieradumu mazināšana. Nedrīkst aizmirst arī par smadzeņu apgādāšanu ar tām sevišķi svarīgajiem D, B6 vitamīniem, Omega-3 taukskābēm un magniju, kas nodrošina barību smadzenēm.
Atceries! Ja kognitīvās spējas ir traucētas ilgstoši, ir jāvēršas pie speciālista, kurš izvērtēs individuālo veselības stāvokli un vajadzības gadījumā norīkos veikt papildu izmeklējumus.
Prāta un D vitamīna saistība skaidrojama ar to, ka D vitamīns aizsargā smadzeņu šūnu jeb neironu struktūru [1]. Papildus daudziem ieguvumiem, ko šis vitamīns nodrošina mūsu kaulu sistēmai, imunitātei un muskuļiem, varam D vitamīnu uzskatīt arī par prāta sargu.
Magnijs iesaistās D vitamīna veidošanās procesā un tā metabolismā jeb vielmaiņā. Magnijam ir pierādīta loma smadzeņu un nervu sistēmas funkcijās, tā adekvāts līmenis veicina spēju koncentrēt uzmanību. Ar magniju kopā ieteicams uzņemt arī B6 vitamīnu, kam ir zinātniski pierādīts efekts veselīgas nervu sistēmas uzturēšanā – abi mikroelementi viens otru papildina. Atbilstoši magnija un B6 vitamīna līmeņi organismā tiek saistīti ar laba garastāvokļa veicināšanu un smadzeņu funkciju uzlabošanos.
Omega-3 taukskābes mums ir ļoti svarīgas jau no mazām dienām. Pierādīts, ka Omega-3 sastāvā esošās taukskābes EPS un DHS iesaistās normālā smadzeņu attīstībā un arī to darbībā. Zinātniski pierādīts, ka bērniem Omega-3 papildus uzņemšana veicina sociālās prasmes, savukārt, pieaugušajiem tās palēnina ar vecumu saistītu atmiņas pasliktināšanos. Smadzeņu šūnas ar augstu Omega-3 saturu to membrānās spēj labāk sazināties ar citām šūnām, kas ir svarīga smadzeņu darbības funkcija. Grūtniecēm tiek rekomendēts Omega-3 taukskābes uzņemt papildus, lai vecinātu mazuļa smadzeņu un redzes attīstību.
Omega-3 taukskābes ir neaizvietojamas, tāpēc tās jāuzņem ar uzturu vai uztura bagātinātājiem. Ja šim jautājumam pievēršamies reālistiski, Latvijas apstākļos uzņemt Omega-3 taukskābes tikai ar uzturu ir praktiski neiespējami. Tās, galvenokārt, satur treknas zivis, liellopa gaļa un rieksti, ko ikdienā regulāri un nepieciešamajā daudzumā uzņem vien retais.
[1] https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9610817/
Peeri N et al. Association of Vitamin D and Magnesium Status with Cognitive Function in Older Adults, Curr Dev Nutr. 2019
Wood A. Dietary and supplemental long-chain omega-3 fatty acids as moderators of cognitive impairment and Alzheimer’s disease. Eur J Nutr. 2022